Novi Sad

 

Novi Sad je najveći grad Autonomne Pokrajine Vojvodine i njen administrativni centar, posle Beograda drugi grad u Srbiji po broju stanovnika i površini. Od Subotice je udaljen oko 100 km, od Beograda 90 km i od Niša oko 330 km.

Grad je osnovan 1694. godine i dugo vremena je bio centar srpske kulture, zbog čega je često nazivan Srpska Atina. Danas je Novi Sad veliki industrijski i finansijski centar srpske ekonomije, univerzitetski grad i školski centar, kulturni, naučni, zdravstveni i politički centar Autonomne Pokrajine Vojvodine. Grad je domaćin mnogih međunarodnih i domaćih privrednih, kulturnih, naučnih i sportskih manifestacija, kao i grad muzeja, galerija, biblioteka i pozorišta, zbog čega je veoma posećen od strane turista a pogotovu u vreme održavanja EXIT festivala kada veliki broj stranih turista poseti grad.

Novi Sad leži na obalama reke Dunav, na levoj obali Dunava se nalazi ravničarski deo grada, dok je na desnoj obali, na obroncima Fruške gore, smešten brdoviti deo grada i Petrovaradinska tvrđava.

Pogledajte smeštaj u blizini