Podrum Malča

 

 

Bogatstvo istorijsko turističke i nesvakidašnje ponude Niša, oplemenjeno je i razvojem vinskog turizma. Na samo nekoliko kilometara od Niša, uz auto put Niš Sofija, na putu rimskih imperatora, Podrum Malča iz 1903. godine  predstavlja jedinstvenu više-vekovnu sintezu puteva vina.

Lubitelje vina mogu doživeti “Putovanje kroz vinsko vreme”, obilazeći četiri vinske kuće iz četiri različitih vremenskih epoha i upoznati toliko načina negovanja vina.

Rimska kuća – podrum sa amforama je najveća atrakcija koja će vas vratiti u daleku prošlost, u srce vinske priče, gde možete probati vina kakva je pio i sam Car Konstantin Veliki. Amfore su najstariji vinski sudovi iz Gruzije, koje je vinarija Malča prva donela u Srbiju i time oplemenila vinsku ponudu naše zemlje.

Niš i Srbija se mogu pohvaliti, da su ovogodišnji pobednici na prvom međunarodnom ocenjivanju vina iz amfore koje je održano u Gruziji. Belo vino Carica Jelena, dobitnik je zlatne medalje sa 90,8 bodova, dok je Konstantin Veliki – crveno vino kupaže kaberne sovinjona i merloa dobio bronzanu medalju.

Nemanjića kuća – podrum sa drvenim bačvama u kom se proizvode rujna vina. U vreme Nemanjića, pila su se rujna vina, pa ovde možete probati roze vino od autohtone sorte Crna Tamjanika.

Srpska kuća sredine XX veka – podrum u kome se vina neguju u betonskim fermentorima – gde možete probati crveno poluslatko vino Kalča, negovano po staroj niškoj recepturi

Savremena Vinarija – gde se vina neguju po najsavremenijoj tehnologiji u inoks fermentorima, iz koje se rodila premium linija koja nosi naziv ANONYMUS.

Kruna vinskog komplesa Malča je završetak putovanja. Restoran u rimskom stilu gde Vam uživanje na terasi, okruženoj vinogradom, upotpunjuju jela po recepturama naših predaka. Tu je i prodavnica domaćih vina, rakije i sirća iz koje svoj užitak možete produžiti i nakon boravka u vinariji.

Ljubav stvara sve, zato je baš ovde stvoreno i Vino za dvoje, sa osmehom poručuje srdačni tim Vinskog podruma Malča, koji tvrdi da mu je osnovni cilj proivodnja sreće.

Lokacija:

  • Južna Srbija
Mesto: Malča
Adresa: 18207 Malča, Malča bb

Kontakt:

Pogledajte smeštaj u blizini