Stara Planina

 

Stara planina je planinski masiv na jugu Drbije dužine 530 km. Jedan deo ovog planinskog venca predstavlja prirodnu granicu između Bugarske i Srbije, dok se u našoj zemlji nalazi manji deo planine. Srpski deo Stare planine prostire se na nekoliko opština, Dimitrovgrad, Pirot, Knjaževac i Zaječar. Planinu karakteriše prelepa priroda i mesto je sa najvećim brojem vodopada u Srbiji.

Najpopularnije turističke destinacije na Staroj planini su upravo njene prirodne lepote, odnosno atrakcije, a to su vodopad Tupavica, Arbinje, Rosomački lonci, Piljski vodopadi, Čunguljski vodopad, Ponor, vodopad Tri kladenca, vodopad Draganov vir, vodopad Kaluđerski skok, Zavojsko jezero i mnoge druge. Od sela Stare planine, zbog njihove autentičnosti, predlažemo da obiđete selo Gostušu, poznato i kao Kameno selo, kao i Topli Do.

Najviši vrh ove planine je Botev vrh sa nadmorskom visinom od 2.376 m, koji se nalazi u Bugarskoj. U Srbiji, najviši vrh predstavlja Midžor, sa nešto manjom nadmorskom visinom od 2.169 m, dok je najniža tačka smeštena u blizini izlaza iz Doline Prlitsokg potoka iznosi 132 m.

Stara planina je svakako mesto kojem se većina turista ponovo vraća zbog njene nesvakidašnje prirodne lepote i autentičnosti.

Lokacija:

  • Južna Srbija


Znamenitosti:

Pogledajte smeštaj u blizini