Nacionalni park Đerdap

 

Nacionalni park Đerdap se nalazi na desnoj obali reke Dunav. Prostire se od Golubačke tvrđave do antičkog utvrđenja Diana, u dužini od oko 100km, zbog čega je Đerdapska klisura najduža klisura u Evropi. Površina nacionalnog parka je oko 640 km2 te je i najveći nacionalni park u Srbiji.

Golubačka tvrđava, manastir Tumane, Arheološko nalazište Lepenski vir, Trajanova tabla, vidikovci Veliki Štrbac, Ploče i Kovilovo, vodopad Beg bunar, samo su deo prirodnih lepota i kulturnih dobara zbog kojih je UNESCO Đerdap proglasio prvim Geoparkom u Srbiji.

NP Đerdap je dobio ime po najlepšoj i najupečatljivijoj klisuri na celom toku Dunava. Na ovom području je Dunav i najuži i najširi na svom toku. Đerdapsku klisuru čine 4 klisure i 3 kotline: Golubačka klisura, Ljupkovska kotlina, klisura Gospođin vir, Donjomilanovačka kotlina, klisura Mali i Veliki kazan, Oršavska kotlina i Sipska klisura. Najlepša klisure su Mali i Veliki kazan gde se Dunav sužava na svega 140 m i dostiže dubinu od 90 m, tako da je dno ispod nivoa Crnog Mora za oko 30 m.

U Nacionalnom parku Đerdap postoje endemične vrste biljaka i to preko 1000 vrsta. Najznačajnije su: mečja leska, koprivić, orah, šimširika, zelenika, pančićev maklen (vrsta javora), medunac, divlji jorgovan, zlatna paprat i druge.

Raznovrsnost životinjskih vrsta takođe karakteriše Nacionalni park Đerdap. Karakteristične životinjske vrste za ovaj park su jelen, srna, divlja svinja, zec, lisica, orao belorepan i mnoge druge.

Više slika Đerdapske klisure možete pronaći na našoj instagram stranici.

Lokacija:

  • Istočna Srbija


Pogledajte smeštaj u blizini