Divčibare

 

Divčibare su planinski turistički centar, smešten u centralnom delu planine Maljen, sa razvijenim boravišnim, zdravstveno–rekreativnim, sportsko–rekreativnim i izletničkim turizmom.

Divčibare se nalaze na nadmorskoj visini od oko 980 m. Sa svih strana su okružene visovima koji ih štite od vetrova, ublažavaju klimu, a istovremeno predstavljaju mesta sa kojih se pruža vidik na obližnju okolinu, ali i na neke krajeve Srbije.

Dobar geografski položaj omogućava dopiranje vazdušnih masa iz Jadranskog mora. Proleća i leta su kratka, zime su hladne i duge sa obilnim snežnim padavinama, a jeseni su blage.

Ski staze koje treba posetiti su Centar i Crni Vrh.

Ski staza Centar nalazi pored hotela Pepa. Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini oko 600m. Na stazi postoji ski lift vučnica, a kapacitet lifta je oko 700 skijaša na sat. Nagib staze odgovara srednjem kvalitetu skijaša, a posebna draž staze je pogled koji se pruža na vence planina Zapadne Srbije. U sunčanim danima na horizontu se vidi i planinski masiv Kopaonika. Posebnu zadovoljstvo pruža noćno skijanje.

Crni vrh je dužine 850m, puštena je u rad u januaru 2008. godine. Nalazi na severnoj strani vrha i na njoj se nalazi dvosedna žičara. Nema osvetljenje za noćno skijanje i staza je zahtevnija od Cenatar ski staze.

 

Lokacija:

  • Zapadna Srbija


Destinacije:

Pogledajte smeštaj u blizini