Jablanik

 

Jablanik je planina u zapadnoj Srbiji i spada u grupu Valјevskih planina. Najviši vrh je Jablanik sa 1.275 metara nadmorske visine. Planina je pretežno izgrađena od dijabaz-rožanaca, delom od serpentina, a najviši delovi građeni su od trijaskih krečnjaka. Godišnje prima prosečno 1.800 mm padavina. Jablanik je veoma bogat florom i faunom a najzastupljenije su bukove šume. Pod travnatim pašnjacima na visokim zaravnima sagrađene su pojate. Pored Jablanika prolazi put Valјevo – Rogačica.

Sa planimom Jablanik postoje dobre saobraćajne veze. Do Jablanika možete doći iz pravca Valjeva, putem koji vodi ka Bajinoj Bašti, preko Debelog brda.

Za ljubitelje planina, posebno za planinare, smučare, izviđače, istraživače, ferijalce, sportiste, Valjevske planine, među kojima i Jablanik, sa svim svojim pogodnostima, pružaju izvanredne uslove tokom cele godine. I upravo blizina Valjevskih planina velikim gradskim centrima, povoljni klimatski uslovi i sve blagodeti koje pružaju, čine ih privlačnim i interesantnim za veliki broj zaljubljenika prirode i planine posebno.

Lokacija:

  • Zapadna Srbija


Pogledajte smeštaj u blizini