Vrnjačka Banja

 

Vrnjačka Banja je najveća banja u Srbiji i kao turističko mesto ima tradiciju dugu gotovo 150 godina, i za to vreme se razvila u jednu od najbolje organizovanih destinacija, a po broju gostiju predstavlja najposećenije balneološko lečilište u Srbiji. Udaljena je oko 190 km od Beograda, 260 km od Novog Sada i oko 115 km od Niša.

Zdravstveni turizam u Banji, najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji može se pohvaliti sa sedam termomineralnih izvora. Od tih sedam, četiri se koriste za banjske terapije i to : Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina. Po imenu, ostala tri izvora su Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo.

Istorija Vrnjačke Banje Lekovite vode na prostoru Vrnjačke Banje, bile su poznate još i pre nove ere, kada su u njenim svojstvima uživala keltska plemena Skordiska. Poslednji vekovi stare ere, sa sobom su doneli i rimsko osvajanje Balkana, pa su Skordici smenjeni Rimljanima, koji su visoko cenili mineralna svojstva vode sa prostora današnje Vrnjačke Banje.

Geografski položaj Vrnjačke Banje Najposećenija banja Srbije, krunisana epitetom „Kraljica srpskog turizma“, Vrnjačka Banja, nalazi se u centralnoj Srbiji, u Raškom okrugu, na severnim obroncima planine Goč, 200 km južno od Beograda.

Lokacija:

  • Centralna Srbija


Znamenitosti:

Pogledajte smeštaj u blizini