Kopaonik

 

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imenom nacionalni park Kopaonik u okviru koga postoji veći broj zaštićenih prirodnih celina, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji.

Nјegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017 m nmv. na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka po kome je dobio ime, oko koga se nalazi baza vojske Srbije. Ceo masiv je dobio naziv po velikom rudnom bogatstvu koje je na njemu eksploatisano još od srednjeg veka, a na njegovom širem prostoru je smešten čitav niz kulturno-istorijskih spomenika iz perioda od XII do XV veka. Zahvalјujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima i pratećim objektima, Kopaonik predstavlјa jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji.

Kopaoniku je i veliki turistički planinski centar, sa brojnim smeštajnim kapacitetima, sistemom smučarskih staza i žičara i drugom infrastrukturom. Drugi takav kompleks se razvija kod sela Brzeća, gde u hotelima, apartmanima i kućama ima oko 1.000 ležaja.

Lokacija:

  • Južna Srbija
  • Zapadna Srbija


Destinacije:

Pogledajte smeštaj u blizini