Srpsko Andrejevo selo

Andrejevo selo se nalazi nadomak centra grada u Borči na 300m od Zrenjaninskog puta, na samo par minuta od Metroa, na 10 minuta od centra grada. Sastoji se više objekata furune(pekare), stare kuće za odmor, spremišta za saonice i 5 „Andrejevih vajata“, kopija srpskih vajata sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka.

 

 

Srpsko domaćinstvo „Andrejeva avlija“ ima bogatu ponudu tradicionalnih jela, a u izgradnji je i prodavnica suvenira“ Andrejevi darovi“ koja će imati bogat asortiman srpskih suvenira i upotrebnih predmeta od keramike i drveta.

U vajatima su sobe sa drvenim krevetima, ćilimima, šarenicama… Svaki vajat odiše toplinom i u njima se može osetiti duh Srbije. U avliji su terase sa drvenim stolovima i stolicama, tu su kaldrmisane staze koje povezuju vajate, cvetna bašta, bazen koji premošćava mali most zaljubljenih… Svuda su detalji iz srpskog sela: okačeni klipovi kukuruza, nizovi paprika, venci belog i crnog luka, fenjeri, stare testere, kola, drvene saonice, plugovi, čeze.

Avlija je okružena dekorativnom ogradom u koju su majstorskom rukom ugrađeni kolski točkovi, ćupovi, crepovi, testije… Na improvizovanoj bini u centru etno sela često se organizuju dešavanja: koncerti tradicionalne muzike i folklorne predstave. U okviru sela nalazi se i dečije igralište sa ljuljaškama, toboganima…

Lokacija:

Mesto: Destinacije: