Lazareva pećina

Lazareva pećina se nalazi u Blizini Bora, na istočnoj strani planine Kučaj.

Od Zlota je udaljena oko 3 km, od Brestovačke banje 15 km a od oko Bora 20 km.

Ulaz u pećinu se nalazi na nadmorskoj visini od 291 m a u blizini se nalazi još par speleološih objekata koji su zajedno sa ovom pećinom poznati i pod nazivom „Zlotske pećine“. Od ovih pećina Lazareva je najpoznatija i turistički najranije uređena – turističko uređenje pećine otpočelo je 1953. godine, a oko pećine postoji i turistička staza sa koje se delimično pruža pogled na Lazarev kanjon.

Prva ispitivanja Lazareve pećine je izvršio Feliks Hofman 1882. godine. Sedam godina posle Hofmana, speleološka istraživanja objavio je i Jovan Cvijić. Pećinu je izgradila podzemna reka koja i dalje prolazi kroz nju. Ukupna dužina ispitanih kanala Lazareve pećine je 9.818 m, a procenjena dužina pećinskih kanala prelazi 10 km. Ukupna površina pećine je 9.907 m². Procenjuje se da zapremina pećinskih prostorija iznosi više 52.000 m³.

Zavod za zaštitu prirode Srbije proglasio je 2005. godine Lazarevu pećinu objektom geonasleđa Srbije. Lazareva pećina nalazi se na teritoriji spomenika prirode Lazarev kanjon. Ulaz u pećinu se naplaćuje a preporučujemo da pre posete kontaktirate nadležne u cilju potvrđivanja mogućnosti posete.

Više fotografija Lazareve pećine možete pronaći na našoj instagram stranici.

Lokacija:

  • Zapadna Srbija


Pogledajte smeštaj u blizini