Kanjon reke Vučjanke

 

Kanjon Vučjanke deo je doline reke Vučjanke, desne pritoke Veternice. Vučjanka nastaje spajanjem Goleme i Male reke kod Jasičkog ravništa, na erozivnom proširenju gde se nalazi hotel „Vlaina” (686 m).

Kanjon je usečen u severne padine planine Kukavica i nalazi se 18 km jugozapadno od Leskovca. Kanjonski oblik rečna dolina dobija ispod sela Zbežišta i poteza Skolica. Kanjon je dugačak 2 km, usečen između vrhova Kitka (988 m) i Samaric (619 m). Ulaz u kanjon nalazi se na oko 500 metara n.v., a izlaz je na oko 340 metara n.v. Na jednoj isturenoj litici leve obale kanjona, na 150 m iznad reke, nalazi se Zelen Grad. Na izlazu iz kanjona nalazi se hidroelektrana Vučje, podignuta 1903 godine.

Korito u kanjonu puno je „virova”, vodopada i slapova. „Virovi” privlače posebnu pažnju lјudi i zapravo predstavlјaju kamene lonce ili kazane. Oni su fluvijalni erozivni oblici koji nastaju na mestima gde se javlјa snažna evorsija, vrtložasto kretanje vodene mase i rečnog materijala kojeg ona nosi. Vremenom se na tim mestima formiraju bunarasta udublјenja u stenovitom rečnom koritu. Lonci u kanjonu poznati su pod nazivom Đokini virovi. Oni su udublјeni u kristalaste škrilјce a poređani su stepenasto, jedni ispod drugih, od najvećeg do najmanjeg. Predstavlјaju turistički atrakciju ne samo Vučja nego i cele Leskovačke opštine.

Lokacija:

  • Južna Srbija


Pogledajte smeštaj u blizini