Dubočka pećina

 

Dubočka pećina u blizini Kučeva, dužine preko 2,5 km, je jedna od najdužih i najlepših pećina u Srbiji.

Ulaz u Dubočku pećinu je impresivan, visok je 20 m i širok 25 m, a kroz pećinu protiče Ponorska reka koja pravi nekoliko manjih vodopada što ostavlja neverovatan utisak. Već posle otprilike 200 m od ulaska u pećinu naićićete na jezerca i male vodopade pa nezaboravite da ponesete baterijsku lampu kako biste mogli da vidite ove nestvarne prirodne atrakcije, pošto na tom mestu ne dopire dnevna svetlost. Takođe, ukoliko želite dublje da istražite pećinu biće vam potrebne i gumene čizme.

Do pećine se dolazi kada iz pravca Kučeva krenete ka Majdanpeku i skrenete ka selu Duboka. Kada dodjete do sela najbolje je da se raspitate od meštana kako da dodjete do pećine, jer put nije jasno obeležen. Okvirno, kada se dođe do centra sela (tu je proširenje, prodavnica i kafana) nastavlja se ka selu Radenka i pre mosta skreće levo na makadamski put posle čega se ubrzo dolazi do reke, gde treba parkirati vozilo, preći reku i uz levu stranu reke nastaviti stazom kojom se posle 100-nak metara nailazi na drvene stepenice koje vode do pećine.

Svakako se ne oslanjajte na Google mapu iz razloga što na njoj lokacija pećine nije dobro obeležena i od sela će vas navesti na pogresan put.

Pored pećine se nalazi i uređeno izletište gde se možete odmoriti, organizovati roštilj ili uživati u prirodi, kao i vodopad do kojeg je otezan pristup jer je staza veoma strma.

Više slika i video snimaka pećine možete naći na našoj instagram stranici.

Lokacija:

  • Istočna Srbija