Fruška gora

 

Fruška gora je ostrvska planina u Srbiji, u okviru koje se nalazi nacionalni park. Najveći deo Fruške gore se nalazi u severnom delu Srbije, u Sremu, delu autonomne pokrajine Vojvodine, dok mali deo zalazi u istočnu Hrvatsku. Prostire se dužinom od oko 78 km i širinom od 12 do 15 km i zahvata površinu od 255 km². Najviši vrh Fruške gore je Crveni Čot, čija nadmorska visina iznosi 539 metara. Takođe, na planini je izgrađeno 35 pravoslavnih manastira u srednjem veku, od kojih je sačuvano 16 dok su dva manastira izgrađena u skorije vreme.

Doline i padine Fruške gore su prekrivene livadama, pašnjacima i žitnim poljima, na padinama su voćnjaci i vinogradi sa čuvenim vinskim podrumima, a delovi viši od 300 metara su obrasli gustom listopadnom šumom. Na Fruškoj gori je najveća koncentracija lipove šume u Evropi. Na planini je otkriveno je oko 700 vrsta lekovitog a Fruška gora je i stanište velikog broja životinjskih vrsta od kojih su neke srna, jelen, muflon, lasica, divlja svinja, kuna, divlja mačka, šakal, zec, itd.

Na Fruškoj gori najznačajniji spomenik kulture predstavlja 16 manastira Srpske pravoslavne crkve raspoređenih po celoj planini, koji su, kao zadužbine, podignuti od srpskih vladarskih porodica. Planina je poznata i po 16 veštačkih jezera, koja se uglavnom nalaze na južnoj strani planine. Sa svim svojim priprodnim i kulturnim lepotama, Fruška gora je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji a čemu dodatno doprinose i brojna poznata izletišta i uređene šumske staze, idealni za šetnju, opuštanje i provođenje vremena u priprodi.

 

Lokacija:

  • Vojvodina


Znamenitosti:

Pogledajte smeštaj u blizini