Ponor na Staroj planini

 

Kraška uvala Ponor na Staroj planini predstavlja nesvakidašnju prirodnu atrakciju u Srbiji, naročito za planinare i ljubitelje aktivnog turizma i prirode.

Polazna tačka je selo Dojkinci od kojeg se do Ponora može doći terenskim vozilom ili pešačkom stazom koja počinje od Planinarskog doma.

Ukoliko imate vozilo kojim možete stići do ove prirodne atrakcije, do Ponora možete doći putem kojim se iz sela Dojkinci ide ka vodopadu Tupavica i posle oko 3 km skreće desno, gde se nalazi obeležena tabla, gde počinje uspon i dosta zahtevan makadamski put. Nakon uspona izlazi se na ravan teren, odakle je put znatno bolji, a ubrzo i na raskrsnicu odakle put pravo vodi ka Ponoru a levo prema Koprenu i Stražnoj čuki. Na ovom mestu nalazi se i uređeno mesto za odmor. Odatle do Koprena ima još oko 1,5 km. Ako od Dojkinaca ka Koprenu krenete pešačkom stazom, imajte u vidu da je potrebna kondicija i oko 3 sata pešačenja. Iako je pešačenje donekle zahtevnije mnogo se lakše savlada uz svež vazduh i uzivanju u prelepim predelima i netaknutoj prirodi.

Ovo je najveća uvala na Staroj planini koja se nalazi na oko 1500 metara nadmorske visine i koja će svakako postati sve posećenija od strane turista. Ponor je nastao erozijom vode a u samoj rupi se nalazi i vodopad što ovo mesto čini još nestvarnijim. Napomonjemo i da prilikom spuštanja u Ponor budite pažljivi jer je spust dosta strm i klizav.

Više fotografija i video snimaka Ponora možete pronaći na našoj instagram stranici.

 

Lokacija:

  • Istočna Srbija


Pogledajte smeštaj u blizini